Berichten uit de Media


Uit Eilanden-Nieuws, 4 december 1962

Overdracht van het nieuwe orgel in de Hervormde kerk te Melissant


Vrijdagavond heeft de overdracht van het nieuwe orgel in de Ned. Herv. Kerk te Melissant plaats gehad. Begrijpelijk was er van de zijde van de gemeenteleden flinke belangstelling, maar ook waren tegenwoordig vertegenwoordigers van de Stichting Hervormd Orgelcentrum, (o.m. in de persoon ds. A. J. Kret) welke Stichting inzake bouw, dispositie etc. advies had uitgebracht. De pastor loei ds. Extalto had de leiding van deze avond; namens het gemeentebestuur werd door burgemeester H. Bos het woord gevoerd.


De bijeenkomst werd geopend door ds. Exalto, me t het laten zingen van Ps. 48 vers 1 en 4, waarna ds. Exalto voorging in gebed. Vervolgens werd gelezen Efez. 5 : 1—21. In zijn openingswoord noemde ds.


In zijn openingswoord noemde ds. Exalto het een bijzondere dag voor de gemeente, een dag van blijdschap en dankbaarheid en van dank aan God.

En hoewel ook de rouw in de gemeente gevonden wordt, door het overlijden van Prinses Wilhelmina, zo vond men daarin toch niet een reden om dit zuiver kerkelijk  gebeuren, af te lasten. Spreker noemde het een bijzondere dag. Waar toch immers een betrekkelijk in gemeente (1200 zielen) het voor elkaar had gekregen om een nieuw orgel aan te schaffen. De vraag: is het nu wel nodig?, meende ds. Exalto bevestigend te moeten beantwoorden. Niet alleen voor de noodzakelijke begeleiding van de kerkzang maar, ook ter verfraaiing van het huis des Heeren, was het orgel zeker op zijn plaats. En al heeft het orgel geen overheersende plaats in de eredienst, het heeft in de Kerken der Reformatie een functie gekregen.


Spreker wees er op, dat reeds in het oude Testament sprake is van het gebruik diverse muziekinstrumenten tempeldienst, als trompetten, luiten, citers en orgels. Daarvan spreekt "OK een der psalmen: Dat 's Heeren Huis van vreugde druisen. Ook in het Nieuwe Testament wordt van het gebruik muziek in de dienst des Heere" gesproken. Hoeveel malen heeft de Heere Jezus Christus niet de diensten in de tempel meegemaakt? En ook de Apostel Paulus spreekt van het zingen van psalmen en geestelijke liederen. Het was spreker bij de overdenking van de woorden uit Efez. 5, opgevallen dat de Heilige Geest hier door Paulus in verband gebracht wordt met de muziek. Want wanneer wij vervuld mogen zijn met de Heilige Geest, dan wordt het, gelijk het in een der psalmen staat: Dan vloeit mijn mond steeds over van Uw eer. Gelijk een bron zich uitstort op de velden. Spreker wilde niet voorbijzien dat het


Spreker wilde niet voorbijzien dat het orgel van afkomst uit de wereld is. Kains geslacht maakt de eerste muziekinstrumenten. Maar hoewel Zwingli niets van het orgel wilde weten, hebben de Hervormers Luther en Calvijn het wel een plaats toegekend in de eredienst. En daarom hebben we geen bezwaar te zien, aldus spreker in de wereldse afkomst, want het orgel wordt geheiligd door het Woord en door het gebed. Spreker hoopte dat het nieuwe orgel de rijke schat van het psalmenboek zal mogen vertolken, in bedezangen, in klaagzangen, maar ook in lofzangen, ter eer van de Drieenige God, Die toekomt alle lof, dankzegging, eer en aanbidding. Hierna verzocht ds. Exalto te zingen Ps. 146 : 1.


Orgelcommissie

De voorz. van de Orgelcommissie, dhr. A. Grootenboer, gewaagde van grote dankbaarheid, nu het orgel klaar gekomen is. Spreker zegde allen die hadden meegewerkt, in welke vorm ook, hartelijk dank-, en droeg het nieuwe instrument met enige welgekozen woorden over aan de Kerkvoogdij, waarna hij verzocht te zingen Ps. 150 : 1 en 2, waarbij het nieuwe orgel voor het eerst de gemeentezang begeleide.


Kerkvoogdij

Namens de kerkvoogdij sprak de heer L. J. Nagtegaal, pres-kerkvoogd.


„Geduld overwint alles", aldus de heer Nagtegaal. Immers, na lage tijd wachten, was nu het ogenblik daar, dat het orgel aan de kerkvoogdij kon worden overgedragen. Spreker richtte een woord van dank aan hen, die een gastvrij onderdak aan de orgelbouwers hebben verleend. Vervolgens richtte hij zich tot de adviseur, ds. A. J. Kret, die hij dank zegde voor de hulp en het advies in de voor de kerkvoogdij zo moeilijke opgave. Spreker dankte ook de bouwer van het orgel, fa. Verweijs te Amsterdam alsmede het personeel, voor hun mooie stuk werk.


Organist G. Zoon te Sommelsdijk werd dank gebracht, dat hij de eerste maal het orgel heeft willen bespelen. Tenslotte wenste de heer Nagtegaal de organist Wielaard toe, dat hij vele jaren met lust en liefde het nieuwe orgel zal mogen bespelen. Op zijn verzoek werd gezongen Ps. 52 : 7.


Door organist Zoon werden daarna de volgende orgelwerken ten gehore gebracht:

Toccata C Dur Joh. Pachelbel

O welt, ich musz dich lassen

Andante uit het Ie orgelconcert G. F. Handel

Scheepen onder Jezus' hoede Cor Kee.


Ds. Kret namens Orgelcentrum

Vervolgens werd het woord gevoerd door de adviseur van de orgelbouw, tevens voorzitter van de Stichting Orgelcentrum, ds. A. J. Kret. Spreker zeide het een genoegen te hebben gevonden het advies voor de bouw van het orgel te hebben kunnen uitbrengen. Hij herinnerde daarbij aan een door hem vervulde preekbeurt, waarbij hem reeds was opgevallen dat het oude orgel niet meer voldeed. Ds. Kret dankte in het bijzonder dhr, A. Troost, waar hij zoveel malen gastvrij was ontvangen, wanneer er iets aangaande het orgel was te bespreken. Het is mij een voorrecht, aldus ds. Kret, U als eerste van buiten de gemeente van harte te feliciteren met dit mooie instrument.


Moge het mede dienen tot verhoging van 's Heeren Naam.


De heer Will Boegem hield een populair-technische uiteenzetting over het nieuwe orgel. Verschillende registers werden door hem besproken en toegelicht, waarna de heer Leo Kramer de diverse registratie-mogelijkheden liet horen.


Vervolgens speelde dhr. Zoon:

Praeludium. C Dur Joh. S. Bach

Praeludium en Fuga K. J. Simon

Psalm 25 Jan Zwart; O, hoe heerlijk Orgelius

'k Wil U, o God, mijn dank betalen Feike Asma. Het laatste werd door de aanwezigen meegezongen.


Burgemeester Bos

Namens het gemeentebestuur werd het woord gevoerd door burgemeester H. Bos, die zeide het zeer op prijs te hebben gesteld, dat ook de burgerlijke overheid voor deze bijzonder avond was uitgenodigd.


Spreker uitte zijn waardering voor het vele werk dat door de orgelcommissie was verricht en waarbij ook zeker de kerkvoogdij betrokken was geweest en nog betrokken is, aldus spreker. Burgemeester Bos hoopte dat de gemeente veel genoegen aan het nieuwe orgel zal mogen beleven, maar dat het bovenal zou mogen meewerken tot de eer en verhoging van Hem, Die toch het middelpunt van de eredienst is.


het middelpunt van de eredienst is. Ds. Exalto verzocht nog te zingen Ps. 145 : 1. Ondertussen werd nog een collecte gehouden voor het orgelfonds, waarna ds. Exalto eindigde met dankgebed.


Persbericht PKN, 6 september 2007.
In Melissant is het overgrote deel van de hervormde gemeente overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. De hervormde gemeente in de Protestantse Kerk geeft daarom de kerk en het verenigingsgebouw voor vijftig jaar in erfpacht aan de herstelden. Ook wordt een deel van het vermogen aan hen overgedragen.

Het aantal leden van de oorspronkelijke hervormde gemeente dat lid wil blijven van de Protestantse Kerk is te klein om als zelfstandige gemeente verder te gaan; daarom wordt de mogelijkheid onderzocht van samenvoeging met de naburige hervormde gemeente Stellendam. Wel zal de hervormde gemeente gebruik mogen blijven maken van de kerk en het verenigingsgebouw.

Uit Reformatorisch Dagblad, 25 augustus 2009.

Kort geding PKN–HHK Melissant.

Op 9 september dient een door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) aangespannen kort geding tegen de hersteld hervormde gemeente van Melissant, zo meldt het Kerkblad, orgaan van de Hersteld Hervormde Kerk. In het geding verzoekt de Protestantse Kerk de rechter om de hersteld hervormde gemeente op te dragen de door de PKN in 2007 getroffen voorziening voor wat betreft de kerkelijke goederen in Melissant uit te voeren.

In de voorziening krijgt de hersteld hervormde gemeente het kerkgebouw in erfpacht, maar behoudt de hervormde gemeente zich het recht voor het kerkgebouw te gebruiken voor twee zondagse kerkdiensten. De pastorie is in de voorziening toebedeeld aan de hervormde gemeente.

De hersteld hervormde gemeente heeft bezwaar gemaakt tegen de door de PKN opgelegde voorziening, maar dat bezwaar is door de Protestantse Kerk afgewezen. De PKN wil nu door de gang naar de rechter de medewerking van de hersteld hervormde gemeente bij uitvoering van de voorziening, en daarmee toegang tot het kerkgebouw, afdwingen.

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 september 2009.
Rechter: Kerk in Melissant delen

De rechtbank van Rotterdam heeft de hersteld hervormde gemeente van Melissant opgedragen het kerkgebouw op zondagen vanaf uiterlijk twaalf uur ter beschikking te stellen aan de hervormde gemeente. Alle andere eisen van de hervormde gemeente, in een door haar aangespannen kort geding tegen de hersteld hervormde gemeente, heeft de rechter afgewezen.

Dat blijkt uit het integrale vonnis dat de rechtbank maandag openbaar heeft gemaakt. Het kort geding was aangespannen door de hervormde gemeente omdat de hersteld hervormde gemeente weigerde mee te werken aan de uitvoering van een door de Commissie van Bijzondere Zorg (cbz) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) opgelegde definitieve voorziening in 2007. In die voorziening regelt de Protestantse Kerk de verdeling en het gebruik van de kerkelijke goederen. Zo was het kerkgebouw in Melissant in erfpacht gegeven aan de hersteld hervormde gemeente maar wil de hervormde gemeente er eventueel nog wel kerkdiensten kunnen houden.

De rechter stelt in zijn vonnis dat alleen de eis van de hervormde gemeente tot medegebruik van het kerkgebouw voldoende spoedeisend is om er in kort geding uitspraak over te kunnen doen. De hervormde gemeente had daarnaast ook een aantal andere eisen ingebracht. Die werden door de rechter afgewezen.

De hervormde gemeente had geëist het kerkgebouw op zondagen vanaf elf uur te mogen gebruiken, maar de rechter heeft dat tijdstip verlegd naar „uiterlijk” twaalf uur. Als de hersteld hervormde gemeente echter op een vroeger tijdstip diensten belegt, moet het kerkgebouw in overleg eerder ter beschikking worden gesteld aan de hervormde gemeente. Verenigingsgebouw De Poort mag door de hervormde gemeente één avond per week „exclusief” worden gebruikt.

In zijn vonnis stelt de rechter het eigendom van de kerkelijke goederen niet ter discussie. Hij verwijst naar de jurisprudentie die in deze zaak reeds is gevormd. In de Verklaring voor rechtsprocedure heeft de Utrechtse rechtbank in maart 2008 uitgesproken dat de hervormde gemeenten in de Protestantse Kerk eigenaar zijn van de kerkelijke goederen van de hervormde gemeenten in de vroegere Nederlandse Hervormde Kerk. Ook speelt het voor de rechter geen rol dat de kerkelijke goederen in Melissant in het verleden zijn ondergebracht in een stichting.

De beoordeling van de vraag of de voorziening, zoals die is getroffen door de cbz, inhoudelijk onaanvaardbaar is, leent zich volgens de rechter niet voor een kort geding. Wel stelt hij in het vonnis dat hij er „vooralsnog niet van overtuigd” is dat de aan de hersteld hervormde gemeente opgelegde verdeling naar „maatstaven van redelijkheid en billijkheid aanvaardbaar is.” Klik hier!

Bovendien noemt hij het spoedeisende karakter van dit onderdeel van de eisen van de hervormde gemeente „niet evident” en stelt hij dat „dit geschilpunt” in een eventuele bodemprocedure dient te worden beslecht.

Uit Reformatorisch Dagblad, 18 september 2010.
De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft vrijdag in Lunteren ingestemd met een herziening van een voorziening voor de hersteld hervormde gemeente (hhg) van Melissant. De voorziening houdt in dat het meeste vermogen en de gebouwen overgedragen worden aan de hersteld hervormde gemeente. De leden van de hervormde gemeente krijgen voortaan pastorale zorg van de hervormde gemeente van Stellendam.

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 november 2013
Het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Melissant staat dit jaar 150 jaar in het centrum van het dorp op Goeree-Overflakkee.

Op 17 december 1863 kwamen 42 mannelijke lidmaten in Melissant bij elkaar om in het bijzijn van de consulent de gemeente te institueren. In het jaar 1868 kreeg deze haar eerste predikant, ds. I. W. Margadant.

In totaal hebben in de achterliggende anderhalve eeuw 22 predikanten de Melissantse gemeente gediend. De huidige predikant, ds. N. van der Want, deed op 12 januari 2011 intrede.

Scriba E. M. Leijdens geeft aan dat er in de achterliggende jaren veel vrijwilligerswerk is ver- richt om de kerk en het verenigingsgebouw dat daaraan grenst te kunnen onderhouden. De kerk –gebouwd in de zogeheten waterstaatsstijl– kwam in 1863 gereed; het verenigingsgebouw dateert uit 1978.

In het kader van het 150-jarig jubileum heeft er volgende week zaterdag een samenzangavond plaats. Medewerking daaraan verleent het mannenkoor Obadja uit Ouddorp. Ds. Van der Want zal een meditatie houden.